Поделиться:
Главная
Богослужение
Великая Вечерня

Священник: Мир всем.

Диакон: Главы ваша Господеви приклоните.

Священник, преклонься, молится тайно:

Приклони, Господи, ухо Твое и услыши ны, Иже во Иордане креститися изволивый и освятивый воды, благослови всех нас, иже приклонением своея выи назнаменующих работное воображение, и сподоби нас исполнитися освящения Твоего причащением воды сея, и да будет нам, Господи, во здравие души и тела.

Склони, Господи, ухо Твое, и услышь нас, во Иордане принять крещение благоволивший и освятивший воды! И благослови всех нас, склонением голов своих показывающих Тебе рабскую покорность, и удостой нас исполниться Твоего освящения через принятие этой воды и окропление ею, да будет она нам, Господи, во здравие души и тела.

Возглашение:

Ты бо еси освящение наше, и Тебе славу, и благодарение, и поклонение возсылаем со Безначальным Твоим Отцем и Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне, и присно, и во веки веков, аминь.

И абие, благословляя воду крестовидно Честным Крестом, погружает его право, низводя в воду и возводя, держа его обема рукама, поя настоящий тропарь, во глас первый:

Во Иoрдане крещающуся Тебе, Господи, / Тройческое явися поклонение: / Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, / возлюбленнаго Тя Сына именуя, / и Дух в виде голубине / извествоваше словесе утверждение. / Явлейся Христе Боже / и мир просвещей, слава Тебе.

При крещении Твоем во Иордане, Господи, /открылось поклонение Троице: / ибо голос Родителя свидетельствовал о Тебе, / возлюбленным Тебя Сыном именуя, / и Дух в виде голубицы / подтверждал Его слова непреложность. / Явившийся Христе Боже / и мир просветивший, слава Тебе!

И в другий такожде Крестом знаменует воду, и в третий такожде, тойже тропарь поя, сам настоятель, споющим ему и прочим священником; таже поют и лики тойже тропарь. Настоятель же, взем священную воду на блюдо и обратяся на запад лицем, в левой руце держа Честный Крест, а в правой васильки, кропит крестообразно на вся страны. И приходят прежде к настоятелю священницы, два два, и целуют Честный Крест, и знаменует их васильком по лицу со священною водою крестообразно; по тому же чину и вся братия. Поется же тогда тропарь от всех, многажды, дондеже освятятся вся братия водным кроплением и причащением. И абие входим во храм, и поем стихиру.

Слава, и ныне, глас 6:

Воспоим, вернии, / еже о нас Божия благодеяния величество: / о нашем бо прегрешении быв Человек, / нашим очищением очищается во Иордане, / Един Чистый и Нетленный, / освящаяй мене и воды / и главы змиев сокрушаяй в воде. / Почерпем убо воду с веселием, братие: / благодать бо Духа верно почерпающим / невидимо подавается от Христа Бога / и Спаса душ наших.

Воспоем, верные, / величие совершившегося ради нас Божия замысла: / ибо из-за нашего согрешения став Человеком, / нашим очищением очищается во Иордане / Единственный Чистый и Непорочный, / освящающий меня и воды / и головы змиев сокрушающий в воде. / Зачерпнем же воды с весельем, братья: / ибо благодать Духа с верою черпающим / невидимо подается от Христа Бога / и Спасителя душ наших.

Таже: Буди Имя Господне благословено от ныне и до века(3). И псалом 33: Благословлю Господа на всякое время:

И дается антидор от иерея и отпуст. По отпусте, или есть Литургия, или несть, поставляется свещник среди церкве. Клирицы же, ставше оба лика вкупе, поют тропарь праздника. Слава, и ныне, кондак. По скончании же кондака многолетны, якоже обычно.

И входим в трапезу, и ядим с древяномаслием, испиваем же и вина. Сыра же, и подобных ему, и рыб никакоже дерзнем ясти: возбранено бо есть Божественными правилы.

Сице бывает служба, постному дню сущу, в навечерии Просвещения.

Ведати подобает, яко праздник святых Богоявлений в кийлюбо день случится, поем повечерие великое сице:

О часе 1-м нощи бывает благовест и потом трезвон во вся кампаны. Иерей же со диаконом, облекшеся, творят начало, якоже во вся праздники Владычни. Диакон глаголет: Благослови, владыко. Иерей: Благословен Бог наш: и, кадящу иерею, глаголем повечерие великое от начала: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе. Царю Небесный: трисвятое, и прочая.С нами Бог: поем с пением. И вместо тропарей обычных: Просвети очи мои: глаголем тропарь праздника. И вместо: Помилуй нас, Господи, помилуй нас: глаголем кондак праздника. По: Слава в Вышних: бывает лития по обычаю.

И поем на литии стихиры самогласны, глас 4: Космы монаха:

Одеваяйся светом, яко ризою, / нас ради по нам быти сподобился eсть, / во струи одевается днесь Иoрданския, / не Сам сих ко очищению требуя, / но нам Собою устрояяй порождение. / О, чудесе! / Без oгня изваряет, / и назидает без сокрушения, / и спасает в Него просвещаeмыя / Христос Бог и Спас душ наших.

 

Тебе, в Дусе и oгни очищающа грех мира, / зря Креститель грядуща к себе, / ужасаяся и трепеща, вопияше, глаголя: / не смею держати верх Твой пречистый, / Ты мя освяти, Владыко, / Божественным явлением Твоим, / Eдине Человеколюбче.

 

Приидите, подражаим мудрыя девы, / приидите, срящим явльшагося Владыку, / яко прииде, яко Жених, ко Иоанну. / Иoрдан, видев Тя, убояся и пожда. / Иоанн вопияше: / не смею держати верха Безсмертнаго. / Дух низхождаше в виде голубине освятити воды, / и глас с Небесе: / Сей eсть Сын Мой, / пришедый в мир спасти род человеческий, / Господи, слава Тебе.

Крещается Христос и восходит от воды, / совозводит бо с Собою мир / и зрит разводящаяся Небеса, / яже Адам затвори себе и сущим с ним, / и Дух свидетельствует Божество, / Подобному бо предтичет и глас от Небесе: / оттуду бо свидетельствуемый, Спас душ наших.

 

Трепеташе рука Крестителева, / егда пречистому Твоему верху коснуся; / возвратися Иордан река вспять, / не дерзая служити Тебе. / Яже бо устыдеся Иисуса Навина, / како Творца своего устрашитися не имяше? / Но все исполнил еси смотрение, Спасе наш, / да спасеши мир явлением Твоим, / Едине Человеколюбче.

Одевающийся светом, как одеждою, / благоволил ради нас сделаться подобным нам; / Он в сей день погружается в струи Иорданские, / Сам не нуждаясь в них для очищения, / но в Себе совершая наше возрождение. / О, чудо! / Без огня переплавляет / и воссоздает без разрушения / и спасает во имя Его просвещаемых, / Христос Бог и Спаситель душ наших.

Тебя, Духом и огнем очищающего грех мира, / видя Креститель идущим к себе, / в ужасе и трепете взывая, возглашал: / "Не смею коснуться главы Твоей пречистой, / Ты меня освяти, Владыка, / (Божественным) явлением Твоим, / Единый Человеколюбец!"

Придите, подражать будем мудрым девам, / придите, встретим явившегося Владыку, / ибо пришел Он, как Жених, ко Иоанну. / Иордан, видев Тебя, убоялся и стал; / Иоанн же взывал: / "Не смею коснуться главы Бессмертного!" / Дух нисходил в виде голубицы, чтобы воды освятить, / и голос звучал с небес: / "Сей есть Сын Мой, / пришедший в мир спасти род человеческий!" / Господи, слава Тебе!

Крестится Христос и выходит из воды, / чтобы с Собою возвести к спасению мир; / и созерцает разверзающиеся небеса, / которые Адам затворил себе и потомкам своим; / и Дух свидетельствует о Его Божестве, / ибо к Равному Себе приходит Он, а также голос с небес: / подлинно, оттуда принимающий свидетельство – / Спаситель душ наших.

Трепетала рука Крестителя, / когда он пречистой Твоей главы коснулся; / Иордан-река возвратилась вспять, / не дерзая служить Тебе. / Ибо та, что Иисуса Навина убоялась, / как могла бы не устрашиться своего Творца? / Но Ты исполнил все предусмотренное, Спаситель наш, / чтобы спасти мир явлением Твоим, / Единый Человеколюбец!

Слава, глас 8. Иоанна монаха:

Господи, исполнити хотя, / яже уставил eси от века, / от всея твари служитeли тайны Твоея приял eси: / от Ангел – Гавриила, от человек – Деву, / от Небес – звезду и от вод – Иoрдан, / в немже беззаконие мирское потребил eси, / Спасе наш, слава Тебе.

Господи, желая исполнить / то, что Ты определил от века, / от всего творения принял Ты служителей Твоего таинства: / от Ангелов – Гавриила, от людей – Деву, / от небес – звезду и от вод – Иордан, / в котором Ты беззаконие мира истребил; / Спаситель наш, слава Тебе!

И ныне, глас тойже. Анатолиево:

Днесь всяка тварь просвещается, / днесь всячeская веселятся, / Небесная вкупе и земная, / Ангели и человецы смешаются, / идеже бо Царево пришествие, и чин приходит. / Тецем убо на Иoрдан / и видим вси Иоанна: / како крещает Верх Нерукотворенный и Безгрешный? / Темже, апостольский глас припевающе, согласно возопием: / явися благодать Божия спасительная всем человеком, / озаряющи и подающи верным велию милость.

В сей день творение просвещается, / в сей день все веселится, / вместе небесное и земное, / Ангелы и люди соединяются, / ибо где пришествие Царя, там и порядок приходит. / Поспешим же на Иордан / и увидим все Иоанна: / как он погружает Главу Нерукотворную и Безгрешную. / Потому, апостольское слово воспевая, согласно воззовем: / "Явилась благодать Божия, спасительная всем людям, / озаряющая верных и подающая великую милость!"

На стиховне стихиры самогласны, глас 2.

Анатолиево: На Иoрданстей реце / видев Тя Иоанн, к себе грядуща, глаголаше: / Христе Боже, что к рабу пришел eси, / скверны не имый, Господи? / Во имя же чие Тя крещу? / Oтца? Но Того носиши в Себе. / Сына? Но Сам eси воплотивыйся. / Духа Святаго? / И Сего веси даяти верным усты. / Явлейся Боже, помилуй нас.

Иоанн, увидев Тебя, Христе Боже, / при Иордане реке к себе идущим, возглашал: / "Что явился Ты, Господи, к рабу, не имея нечистоты? / В чье же имя Тебя крещу? / Отца? Но Его Ты носишь в Самом Себе. / Сына? Но это Ты Сам, воплощенный. / Духа Святого? / И Его Ты можешь верным давать устами". / Явившийся Боже, помилуй нас!

Стих: Море виде и побеже, / Иoрдан возвратися вспять.

Видеша Тя воды, Боже, / видеша Тя воды и убояшася: / к Твоей бо славе противозрети Херувими не могут, / ниже взирати Серафими, / но, со страхом предстояще, / oвии убо носят, / oвии же славят силу Твою. / С нимиже, Щедре, возвещаем хвалу Твою, глаголюще: / явлейся Боже, помилуй нас.

Увидели Тебя воды, Боже, / увидели Тебя воды и убоялись. / Ибо на славу Твою ни Херувимы смотреть, / ни Серафимы взглянуть не могут, / но, в страхе предстоя, / одни Тебя носят, а другие славят силу Твою. / С ними, Милостивый, мы возвещаем хвалу Тебе и возглашаем: / "Явившийся Боже, помилуй нас!"

Стих: Что ти eсть море, яко побегло eси? / И тебе, Иoрдане, яко возвратился eси вспять?

Днесь Небесе и земли Творец / приходит плотию на Иoрдан, / Крещения прося Безгрешный, / да очистит мир от лести вражия, / и крещается от раба Владыка всяческих, / и очищение водою роду человеческому дарует. / Тому возопием: / явлейся Боже наш, слава Тебе.

В сей день Творец неба и земли / во плоти приходит на Иордан, / прося крещения, Безгрешный, / чтобы очистить мир от заблуждения вражьего. / И крестится рукою раба Владыка всего, / и через воду очищение роду человеческому дарует. / Ему воззовем: / "Явившийся Боже, помилуй нас!"

Слава, и ныне, глас 6. Феофаново:

Еже от Девы Солнце, / видя иже от неплодове светильник светлый, / во Иoрдане просяща Крещения, / ужасом и радостию вопияше к Нему: / Ты мя освяти, Владыко, / Божественным явлением Твоим.

Иоанн, увидев Тебя, Христе Боже, / при Иордане реке к себе идущим, возглашал: / "Что явился Ты, Господи, к рабу, не имея нечистоты? / В чье же имя Тебя крещу? / Отца? Но Его Ты носишь в Самом Себе. / Сына? Но это Ты Сам, воплощенный. / Духа Святого? / И Его Ты можешь верным давать устами". / Явившийся Боже, помилуй нас!

Таже, Ныне отпущаеши: Трисвятое. И по Отче наш:

Тропарь праздника, глас 1:

Во Иoрдане крещающуся Тебе, Господи,   / Тройческое явися поклонение: / Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, / возлюбленнаго Тя Сына именуя, / и Дух в виде голубине / извествоваше словесе утверждение. / Явлейся Христе Боже / и мир просвещей, слава Тебе. (3)

При крещении Твоем во Иордане, Господи, /открылось поклонение Троице: / ибо голос Родителя свидетельствовал о Тебе, / возлюбленным Тебя Сыном именуя, / и Дух в виде голубицы / подтверждал Его слова непреложность. / Явившийся Христе Боже / и мир просветивший, слава Тебе!

И благословение хлебов по обычаю. Таже, Буди Имя Господне: трижды. И псалом: Благословлю Господа на всякое время: до: не лишатся всякаго блага. И чтение праздника.

Добавить в блог

Ссылки | Вопрос священнику | Иконография праздника | Обычаи | Богослужение | Богословие | Монастыри и храмы | Иконы и фрески | История | Искусство | Детская страница | Фотогалереи | Медиа | Поздравительные открытки

© 2006—2013 Пасха.ру
Материалы сайта разрешены для детей, достигших возраста двенадцати лет Условия использования

Если вы обнаружили ошибку в тексте, сообщите нам об этом.
Выделите мышкой область текста и нажмите Ctrl+Enter.
Яндекс.Метрика